Lintje voor Kloosterkapel-commissielid Joke de Vries

Lintje voor Joke de Vries 2017De 81-jarige Johanna de Vries-Bosch, roepnaam Joke, uit Sibrandahûs is woensdag 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In het gemeentehuis in Damwâld werden haar in het bijzijn van naaste familieleden de versierselen opgespeld door burgemeester Sicko Heldoorn van de gemeente Dantumadiel. Daarna werd koers gezet naar de Kloosterkapel in Sibrandahûs. Hier had zich inmiddels al een grote menigte vrienden, familie, buren en andere bekenden verzameld om het feestje met de decoranda te vieren. De koffie, cake, soep en broodjes waren nu eens door anderen verzorgd…..

Joke viel ook in ‘haar eigen kerkje’ van de ene verbazing in de andere, maar ze genoot met volle teugen. ,,Geweldich wat se hjir allegear foar my dogge. Wisten jimme snein ek al dat ik in lintsje krije soe?’’, vroeg ze, doelend op het zondagmiddagconcert (van Twarres) dat enkele dagen eerder had plaatsgevonden. Bij die gelegenheid stond het vertrouwde gezicht van Joke weer op haar vertrouwde plek achterin het kerkje om hier de catering voor het publiek te verzorgen. Joke is al sedert de oprichting in 1994 als bestuurslid en vrijwilligster betrokken bij de stichting Kloosterkapel Sibrandahûs. Naast de catering tijdens concerten en andere evenementen, regelt zij als commissielid tal van andere zaken voor de stichting. Tevens is zij als ‘overbuurvrouw’ van het kerkje het aanspreekpunt voor bezichtigingen van de Kloosterkapel, waarbij ze persoonlijk tekst en uitleg geeft.

Joke was op de ochtend van de lintjesregen nietsvermoedend door voorzitter Sjoerd Helbig en commissielid Lysbeth Stockmann van de Kloosterkapel meegelokt naar het gemeentehuis, waar gepraat moest worden over een parkeerplaats bij de kapel. De ware reden bleek echter een heel andere te zijn: ,,Het heeft Hare Majesteit behaagd…’’. Bescheiden als ze is, liet Joke alle officiële plichtplegingen over haar heen komen met de woorden ‘ít hie om mij net hoecht’. Maar ze was er ook ‘och sa bliid mei’.

Het lintje vormt een terechte erkenning voor alles wat zij tot dusver – ‘ik hâld noch net op’ - voor de samenleving gedaan en betekent heeft. Een aantal jaren geleden werd ze al uitverkoren tot Vrijwilligster van het Jaar in Dantumadiel, nu dus gevolgd door de bekroning met een koninklijke onderscheiding.

Naast de stichting Kloosterkapel is Joke actief voor de activiteitencommisie Oranjevereniging Rinsumageast/Sibrandahûs, het Albanië-comité en de stichting archeologisch steunpunt Klooster Claercamp en de Wandel-elfstedentocht. Ook is haar naam nauw verbonden met de plaatselijke toneelvereniging (1988-2005), het dorpsfeest, de collecte van het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en tot slot de IBS Driesum. Op deze basisschool gaf ‘crea beppe Joke’ (zoals ze daar werd genoemd) van 1995 tot de opheffing van de school in 2015 les in handvaardigheid.

 

Tekst: Sicko Hoogterp

  

Benefietconcert op 'Jûn foar de Krystnacht' brengt 850 euro op

De jun foar de Krystnacht LargeSIBRANDAHÛS – Het benefietconcert dat zaterdagavond op de ‘Jûn foar de Krystnacht’ ten bate van de stichting Make-A-Wish gehouden werd in de Kloosterkapel van Sibrandahûs, heeft een bedrag van 850 euro opgebracht.

,,Een prachtig bedrag. Hiermee kunnen we weer diverse wensen in vervulling laten gaan’’. Dat zei Atje Deinum van Make-A-Wish nadat zij aan het eind van het concert de cheque in ontvangst mocht nemen uit handen van commissielid Sicko Hoogterp van de Kloosterkapel. Stichting Make-A-Wish Nederland ijvert sinds 1989 voor het vervullen van wensen van kinderen/jongeren tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Naast de reguliere middagconcerten in het winterseizoen houdt Kloosterkapel Sibrandahûs traditiegetrouw op de avond van 23 december haar speciale benefietconcert. Dit jaar werd dit muziekfestijn verzorgd door Johan Juckers (ex-Irish Stew) en zijn nieuwe band JJAMM, die deze avond hun allereerste liveoptreden gaven, met veel songs uit de ‘sixties’.

In het kielzog van Juckers c.s. waren ook de troubadour Bruno, een oomzegger van Doede Bleeker, alsmede de formatie Gerard & Compagnie van de partij in het bijna volle kerkje. Laatstgenoemde kwartet speelde ‘old American folkmusic’. Ook maakte er nog een ‘mystery guest’ zijn opwachting in de persoon van Jankobus Seunnenga. Deze zanger-gitarist uit (tegenwoordig) Raard zorgde voor enkele zeer komische noten. Op 28 januari 2018 komt hij samen Dick Vestdijk met ‘iets serieuzer’ programma naar de Kloosterkapel.

Het drie uur durende benefietconcert, dat gepresenteerd werd door Omrop Fryslân–deejay Willem de Vries, werd door alle artiesten gezamenlijk afgesloten met als grande finale de evergreen I Saw The Light.

 Mooi concert van Onno Loonstra in de Kloosterkapel.

Onno Loonstra trad 18 februari op in de Kloosterkapel ter promotie van zijn debuut- cd getiteld”” Earste Simmer mei dy”.

Onno in het dagelijkse leven ondernemer van een schildersbedrijf werd deze middag bijgestaan door saxofonist Hendrikus Lalkens en de Kast toetsenist, Kees Bode. Laatst genoemde heeft ook op diverse nummers van Onno zijn debuutalbum meegespeeld. Zanger-gitarist Onno is niet alleen bekend als frontman van de Dokkumer coverband”Progress”, ook solo staat hij zijn mannetje dat bleek zondag wel. Naast veel eigen werk ook vertalingen van reeds bestaande nummers. O.a. van George Brassens en Jacques Brel. Deze middag dus de liedjes van zijn nieuwe album wat volgens mij echte luisterliedjes zijn. Sommige humoristisch en vrolijk de ander meer serieus. Het publiek genoot van zijn optreden en kon zelfs nog een prijsje winnen door wie het beste meezong. Edwin Monsma was jurylid en kon voor de pauze en na de pauze de prijs uitreiken, wat zeer aangenaam was voor de winnaars.

Onno liet zien dat je zelfs als laatbloeier,(hij liep al tegen de 40 toen hij met gitaarspelen begon) nog goed aan de weg kunt timmeren met deze mooie debuut- cd. We zullen zeker nog vaker van hem horen.

VlagKloosterkapel

 

                                           

                                     PROGRAMMA 2018/2019

     aanvangstijd concerten:  15.30 uur tenzij anders vermeld.   Kapel open 15.00 uur.   Entree: € 7.50

                                  

   zondag 28 oktober:

  Rob Klerkx & the Secret

   zondag 18 november:

  Bruno Rummler & Stonecrobs
   zondag 2 december:   Fling

   zondag 23 december:

  De Jûn foar de Krystnacht – Piet Kok c.s. (aanvang 20.30 uur)

   zondag 20 januari: 

  Iris Kroes

   zondag 10 februari:

  Joint String Friends

   zondag 3 maart:

  Piter Wilkens

   zondag 24 maart:

  Femke en Elske Dewall

   zondag 14 april:

  Jubileum Surpriseconcert