Benefietconcert op 'Jûn foar de Krystnacht' brengt 850 euro op

De jun foar de Krystnacht LargeSIBRANDAHÛS – Het benefietconcert dat zaterdagavond op de ‘Jûn foar de Krystnacht’ ten bate van de stichting Make-A-Wish gehouden werd in de Kloosterkapel van Sibrandahûs, heeft een bedrag van 850 euro opgebracht.

,,Een prachtig bedrag. Hiermee kunnen we weer diverse wensen in vervulling laten gaan’’. Dat zei Atje Deinum van Make-A-Wish nadat zij aan het eind van het concert de cheque in ontvangst mocht nemen uit handen van commissielid Sicko Hoogterp van de Kloosterkapel. Stichting Make-A-Wish Nederland ijvert sinds 1989 voor het vervullen van wensen van kinderen/jongeren tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Naast de reguliere middagconcerten in het winterseizoen houdt Kloosterkapel Sibrandahûs traditiegetrouw op de avond van 23 december haar speciale benefietconcert. Dit jaar werd dit muziekfestijn verzorgd door Johan Juckers (ex-Irish Stew) en zijn nieuwe band JJAMM, die deze avond hun allereerste liveoptreden gaven, met veel songs uit de ‘sixties’.

In het kielzog van Juckers c.s. waren ook de troubadour Bruno, een oomzegger van Doede Bleeker, alsmede de formatie Gerard & Compagnie van de partij in het bijna volle kerkje. Laatstgenoemde kwartet speelde ‘old American folkmusic’. Ook maakte er nog een ‘mystery guest’ zijn opwachting in de persoon van Jankobus Seunnenga. Deze zanger-gitarist uit (tegenwoordig) Raard zorgde voor enkele zeer komische noten. Op 28 januari 2018 komt hij samen Dick Vestdijk met ‘iets serieuzer’ programma naar de Kloosterkapel.

Het drie uur durende benefietconcert, dat gepresenteerd werd door Omrop Fryslân–deejay Willem de Vries, werd door alle artiesten gezamenlijk afgesloten met als grande finale de evergreen I Saw The Light.

VlagKloosterkapel

 

                                           

                                                                        PROGRAMMA 2017/2018

                        aanvangstijd concerten:  15.30 uur tenzij anders vermeld.   Kapel open 15.00 uur.   Entree: € 7.50

 

        28 januari:  Jankobus Seunnenga 

    
Ooit maakte Jankobus Seunnenga de podia onveilig
      met de punkband Kobus gaat naar Appelscha en het
     illustere duo Pigmeat. Maar Jankobus ‘saw the light’
     en gooit het tegenwoordig over een heel andere
     boeg. In Sibrandahûs presenteert hij zijn nagelnieuwe
     cd ‘Fabels met kleurkrijt’. Ernst en luim strijden weer
     om voorrang.


         
      18 februari: Iris Kroes

     
Van ‘The Voice of Holland’ via een cruise naar
      Noorwegen om vervolgens langs Lowlands in
      Sibrandahûs uit te komen. Iris Kroes is van vele
      markten thuis. De Drachtster zangeres, die tevens
      een bedreven harpiste is, brengt veel werk van haar
      allernieuwste cd. Haar fluwelen vocalen worden
      begeleid door pianiste Sofia Dragt. 
     


 

      
     
     18 maart: Inez Timmer

      Inez Timmer is een internationale muscicalactrice
      theatermaker en zangeres, die in Duitsland, Oostenrijk
      en Nederland in meer dan dertig musicals schitterde.

      In Sibrandahûs brengt deze opvallende persoonlijkheid
      ‘Tusken Heimat & Heitelân’, een Friestalig cabaretconcert.
      Inez wordt begeleid door Peter van der Zwaag (piano, zang)
      en Remko
Hoitsma (toetsen, techniek).

     
      
      22 april:  Rob Klerkx & The Secret

      Rob Klerkx is bekend als drummer van de topformatie
      Moke. Momenteel is hij vooral actief als liedjesschrijver
      en zanger van zijn eigen band Rob Klerkx & The Secret.
     
Volgens de groep liggen de roots van hun 'explosieve
      Americana'
in straight pop, psychedelische rock,
      southern rock en soft
Americana.
      Dat mag je niet missen.

Huwelijken:

 

Vanaf 1 januari 2015 is het mogelijk om overal in de gemeente te trouwen.

Naast het gemeentehuis wordt de bruidsparen nu dus de mogelijkheid geboden om zelf hun trouwlocatie te kiezen.
Zolang  de veiligheid, openbaarheid, en aansprakelijkheid gewaarborgd kan blijven, zo schrijft de wet voor.

Criteria huwelijksvoltrekking / registratie partnerschap

-De toegang tot de locatie moet tijdens de voltrekking vrij zijn.
Dat betekent dat iedereen aanwezig mag zijn bij de voltrekking.

-Bij een huwelijk of registratie van het partnerschap aan boord van een schip moet dit schip tijdens de voltrekking afgemeerd zijn.
-In voorkomende gevallen kan een gebruiksvergunning worden vereist.
-De huwelijksplechtigheid moet binnen de gemeentegrenzen plaatsvinden.
-U kunt niet kosteloos trouwen op uw favoriete locatie.
-Een schriftelijke toestemmingsverklaring van de eigenaar/gebruiker van de locatie is vereist.  

download hier de toestemmingsverklaring: 

Het is raadzaam om ruim van te voren met de gemeente Dantumadiel contact op te nemen via 140511

 Video`s optreden in de Kloosterkapel Sibrandahûs 2017-2018

 

 
 
 


Video`s optreden in de Kloosterkapel Sibrandahûs 2016-2017

 

 Video`s optreden in de Kloosterkapel Sibrandahûs 2015-2016

 


Presentatie ‘Vestdijk-cd’ Jankobus Seunnenga in Kloosterkapel 

SIBRANDAHÛS - Zanger-gitarist Jankobus Seunnenga presenteert zondagmiddag 28 januari zijn cd 'Fabels met kleurkrijt' in Kloosterkapel Sibrandahûs. Het album bevat op muziek gezette gedichten van Simon Vestdijk. Tijdens het concert, dat om half vier begint, geven ook Dick Vestdijk, (zang, gitaar, viool), Sjoukje Bloem (zang) en Ika Seunnenga acte de presence.

De onnavolgbare Jankobus Seunnega maakte in het verleden furore met de legendarische punkband Kobus Gaat Naar Appelscha en het al even markante en succesvolle country-folkduo Pigmeat. In 2009 is Seunnenga op de solotoer gegaan en daarnaast is hij de spil van zijn feestband Deun van Seun.

Tijdens zijn optredens strijden ontroerende ernst en absurdistische kolder afwisselend om voorrang. Op zijn albums is het al niet anders, getuige de in 2013 uitgebrachte cd ‘Melodie: Gedichten van Couperus’ en het in 2016 gemaakte ‘Feestwaarts!’ (Deun van Seun & Kees van Hondt).

De nieuwste cd 'Fabels met kleurkrijt' is een integrale muzikale vertolking van de gelijknamige dichtbundel van de in Harlingen geboren schrijver/dichter Simon Vestdijk (1898–1971). De bundel, die tachtig jaar geleden verscheen, bevat vijftien gedichten rond thema´s uit de natuur.

Seunnenga heeft al vaker intrigerende serieuze gedichten op muziek gezet. Zo verscheen vorig jaar de cd ‘Voor het land’ met tien getoonzette gedichten, van onder meer Vestdijk. Op de cd 'Fabels met kleurkrijt' werkt Jankobus Seunnenga, evenals op zijn vorige album, andermaal nauw samen met Dick Vestdijk. Als ‘zoon van’ zingt hij een van de gedichten en daarnaast speelt Vestdijk junior viool en gitaar op het nieuwe album.

Na de première in Sibrandahûs, die plaatsvindt in het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018, gaan Seunnenga en zijn gevolg met de nieuwste cd op tournee door Friesland als onderdeel van Culturele Hoofdstad-programma ‘Lân fan Taal’. Het album ‘Fabels met kleurkrijt’ is tijdens de officiële presentatie voor een speciale prijs te koop.

Het concert in de Kloosterkapel begint om 15.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur. Er is geen voorverkoop.

     

                                               
Welkom op de website van de Kloosterkapel Sibrandahûs !

Het begon allemaal in 1994 met een plaatselijke commissie van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en de geboorte van de naam Kloosterkapel. Voor het Middeleeuwse kerkje - waarvan beweerd wordt dat het ééns een uithof van het imposante klooster Claercamp was – werd een nieuwe invulling gevonden.Inmiddels is Sibrandahûs (sinds 1 januari 2009 de officiële plaatsnaam) al meer dan 20 jaar een begrip onder muziekliefhebbers.

Eén keer per maand is er op zondagmiddag een concert, van klassiek tot rock, voor elk wat wils.
Onder het motto ’sober as de muontsen’ komen artiesten graag langs om te zingen en te spelen in een bijzondere sfeer en met een altijd aandachtig publiek. Meer dan bijzonder zijn de ‘Jûn foar de Krystnacht’ concerten, ieder jaar op 23 december. Naar een idee van rasartiest Doede Bleeker is het inmiddels een traditie, dat op deze avond bijzondere artiesten optreden voor een benefietconcert ten bate van de “Doe een Wens” Stichting. Grote namen als De Kast, Miranda van Kralingen, Gerrit Breteler, de 4 Fryske Trûbadoers en Swiet & Bjuster volgden het voorbeeld van Doede belangeloos.
De kapel beschikt na een interne verbouwing  inmiddels over een toiletvoorziening, met dank aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken, de gemeente Dantumadiel en Plattelânsprojekten. De tweede fase is in 2010 gerealiseerd: een kleine keukenvoorziening met koffiebalie.
Het kerkje beschikt nu over 120, grotendeels vaste, zitplaatsen.
Het kerkje is ook te huur voor o.a. trouwdiensten, CD presentaties, eigen muziekuitvoeringen en workshops.

 

       Schelpenpad rond de Kloosterkapel aangebracht door vrijwilligers van het buurschap Sibrandahûs.

  

 

 

Lintje voor Kloosterkapel-commissielid Joke de Vries

Lintje voor Joke de Vries 2017De 81-jarige Johanna de Vries-Bosch, roepnaam Joke, uit Sibrandahûs is woensdag 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In het gemeentehuis in Damwâld werden haar in het bijzijn van naaste familieleden de versierselen opgespeld door burgemeester Sicko Heldoorn van de gemeente Dantumadiel. Daarna werd koers gezet naar de Kloosterkapel in Sibrandahûs. Hier had zich inmiddels al een grote menigte vrienden, familie, buren en andere bekenden verzameld om het feestje met de decoranda te vieren. De koffie, cake, soep en broodjes waren nu eens door anderen verzorgd…..

Joke viel ook in ‘haar eigen kerkje’ van de ene verbazing in de andere, maar ze genoot met volle teugen. ,,Geweldich wat se hjir allegear foar my dogge. Wisten jimme snein ek al dat ik in lintsje krije soe?’’, vroeg ze, doelend op het zondagmiddagconcert (van Twarres) dat enkele dagen eerder had plaatsgevonden. Bij die gelegenheid stond het vertrouwde gezicht van Joke weer op haar vertrouwde plek achterin het kerkje om hier de catering voor het publiek te verzorgen. Joke is al sedert de oprichting in 1994 als bestuurslid en vrijwilligster betrokken bij de stichting Kloosterkapel Sibrandahûs. Naast de catering tijdens concerten en andere evenementen, regelt zij als commissielid tal van andere zaken voor de stichting. Tevens is zij als ‘overbuurvrouw’ van het kerkje het aanspreekpunt voor bezichtigingen van de Kloosterkapel, waarbij ze persoonlijk tekst en uitleg geeft.

Joke was op de ochtend van de lintjesregen nietsvermoedend door voorzitter Sjoerd Helbig en commissielid Lysbeth Stockmann van de Kloosterkapel meegelokt naar het gemeentehuis, waar gepraat moest worden over een parkeerplaats bij de kapel. De ware reden bleek echter een heel andere te zijn: ,,Het heeft Hare Majesteit behaagd…’’. Bescheiden als ze is, liet Joke alle officiële plichtplegingen over haar heen komen met de woorden ‘ít hie om mij net hoecht’. Maar ze was er ook ‘och sa bliid mei’.

Het lintje vormt een terechte erkenning voor alles wat zij tot dusver – ‘ik hâld noch net op’ - voor de samenleving gedaan en betekent heeft. Een aantal jaren geleden werd ze al uitverkoren tot Vrijwilligster van het Jaar in Dantumadiel, nu dus gevolgd door de bekroning met een koninklijke onderscheiding.

Naast de stichting Kloosterkapel is Joke actief voor de activiteitencommisie Oranjevereniging Rinsumageast/Sibrandahûs, het Albanië-comité en de stichting archeologisch steunpunt Klooster Claercamp en de Wandel-elfstedentocht. Ook is haar naam nauw verbonden met de plaatselijke toneelvereniging (1988-2005), het dorpsfeest, de collecte van het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en tot slot de IBS Driesum. Op deze basisschool gaf ‘crea beppe Joke’ (zoals ze daar werd genoemd) van 1995 tot de opheffing van de school in 2015 les in handvaardigheid.

 

Tekst: Sicko Hoogterp